Право на отговор - Канал 1По повод репортажа за античен обект Рациария, излъчен на 14 декември в "Денят започва с култура"

Като ръководител на ВЪЗСТАНОВЕНИТЕ археологически проучвания на античен обект Рациария до с. Арчар, Област Видин, съм длъжна да изкажа възмущението си от репортажа, излъчен тази сутрин по БНТ. От есента на тази година Рациария отново е обект на научни проучвания, а печално известната й слава като "иманярско сборище" е факт, който, надяваме се, ще остане в миналото. През сезон 2010 бяха разкрити нови, впечатляващи паметници за богатата история на града, които се радват на широк обществен интерес и подкрепа в град Видин.

Трябва да подчертая, че негативният поглед към този обект е в разрез както с изключително високите резултати, постигнати през тази година, така и с общественото мнение в град Видин, според което Рациария е един от ключовите културно-исторически паметници в областта. Именно по този повод на 16-17 декември във Видин ще се състои конференция-кръгла маса, посветена на културно-историческото наследство в областта. Събитието се финансира изцяло от местни неправителствени организации и е инициирано от Кръг Будител под егидата на областния управител на Област Видин.

Излъчването на факти и данни от отминали години не отговарят на истината. Като научен ръководител на античен обект Рациария считам, че излъченият тази сутрин репортаж принизява както моята работа, така и усилията на огромен кръг хора, благодарение на които тази година беше сложен край на "криминалното" минало на обекта.

Разчитам на правото си на отговор и на обективния поглед на една водеща медия като БНТ, за която, надявам се, актуалните новини са приоритет.

С уважение,

Красимира Лука

археолог, СУ "Св. Климент Охридски"