Дариха на НИМ откраднати ценности - Канал 1Три-тонен саркофаг от първите векове след рождението на Христа беше доставен в Националния исторически музей. Спецполицаите от ГДБОП го намерили в двор във видинското село Рупци, където имало цял частен музей с ценни експонати. Според археолозите античните предмети произхождат от древния римски град Рациария в района на днешното село Арчар. През последните 20 години иманяри са разкопали безогледно района и са унищожили уникално културно-историческо наследство.

Мраморният саркофаг се смята са особено ценен, защото върху него е запазена богата релефна украса от гирлянди, растителни орнаменти, бюстове, маски и фигури на гениите на смъртта. Според археолозите, той свидетелства, че по време на римската епоха, Рациария е бил един от големите градски центрове.

Елка Пенкова, археолог в НИМ: "Впечатлява ме най-много, извън саркофага - разбира се, плочата с вълчицата, която кърми Ромул и Рем. - Какво е уникалното? - Уникалното е, че тя е в един стил, който е източен по-скоро."

Володя Велков, началник сектор в ГДБОП - МВР: "Защото се създава впечатлението, че тези хора си остават безнаказани. - Това е във времето, когато се протака започва да се мисли, че ето на - те ще оправят, както е било до сега."

Божидар Димитров, директор на НИМ: "Щеше да има един римски град, един римски град, който можеше да бъде обект на културно-историческия туризъм. - И да печели! - Сега нищо не може да има, защото те са го разрушили безмилостно."

Бузата, над 10 хиляди антични предмета. След 13 години съдебна битка, иманярат е оправдан поради изтичане на давностния срок за налагане на присъда.

За историци и археолози е радост, че тези предмети идват в музея, много по-тъжно им е обаче, че е унищожена културата на Рациария.

"Ето това е част от статуя голяма, висока доколкото съдя по крака, на Артемида, която е ловджийка - ето го елена."